ads

Slider[Style1]

Style2

Style4

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style5
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων και επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» Βασίλης Νανόπουλος με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει η παράταξή του την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Θέμα της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» και γενικότερα των έξυπνων τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων της «Συμμαχίας Πολιτών» στο πλαίσιο της ενημέρωσης και διαβούλευσης της παράταξης με τους δημότες, γύρω από σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των θεμάτων της καθημερινότητας του δήμου. Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της «Ανταποδοτικής Ανακυκλωσης ΑΕ» Παύλος Ραβάνης.

Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι «η μεγάλη επιτυχία της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στηρίζεται στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ανακύκλωσης, με υψηλή συμμετοχή των πολιτών. Η διαφορά είναι πως η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αντιλαμβάνεται ότι ένα σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών που βασίζεται μόνο στην εθελοντική συμμετοχή των δημοτών και στην περιβαλλοντική τους συνείδηση έχει πεπερασμένες δυνατότητες επιτυχίας.

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στηρίζει τη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης που εφαρμόζει, στη χρήση των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Εκεί, με την αξιοποίηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, πραγματοποιούνται αυτόματα οι εργασίες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των συσκευασιών, ενώ παράλληλα παρέχεται στους καταναλωτές ανταποδοτικό κίνητρο για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία. Το κίνητρο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για δωρεάν αγορές σε συμβεβλημένα καταστήματα είτε να προσφερθεί υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών…».

ΕΤΣΙ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στην συνέχεια ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε με ξεχωριστά παραδείγματα πως μπορεί να ωφεληθεί κάθε πολίτης ή φορέας από την συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό. Όπως είπε «αν οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν είναι πολύ σημαντικά.

Για παράδειγμα, οι μαθητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακυκλώνοντας τα υλικά που χρησιμοποιούν στο σχολείο τους μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα για το ταμείο τους και να μειώσουν το κόστος συμμετοχής στις σχολικές εκδορμές η να τα αξιοποιήσουν για αγορές υλικοτεχνικής υποδομής.

Οι κοινωνικοί φορείς που έχουν πολλά μέλη μπορούν με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουν δομές που εξυπηρετούν ανάγκες αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Για παράδειγμα η συνεργασία του Εργατικού Κέντρου με τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες του νομού μας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από την συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα. Με τα έσοδα αυτά κάθε κοινωνικός φορέας μπορεί να δημιουργήσει έναν κουμπαρά για να χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις.  

Οι επιχειρήσεις εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.) μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά έσοδα από την συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσες εκατοντάδες συσκευασίες αλουμινίου, πλαστικές, ή γυάλινες χρησιμοποιούν καθημερινά.

Κάθε οικογένεια, επίσης, εάν αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης μπορεί να κερδίσει. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου στο εξωτερικό έχει δείξει ότι ένα νοικοκυριό, αν κάνει πλήρη και στοχευμένη ανακύκλωση μπορεί να κερδίσει το κόστος της επίσκεψης στο σούπερ μάρκετ για μία τουλάχιστον φορά το χρόνο.

Πάνω απ όλους και όλα, όμως, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση είναι μία διαδικασία που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Κι αυτό γιατί με την εφαρμογή της, αυτόματα μειώνεται δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων που αφήνουμε στους κάδους. Αυτό σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον, σημαίνει όχι κάδους που ξεχειλίζουν από σκουπίδια, ή πέφτουν έξω από αυτούς. Σημαίνει επίσης μικρότερο κόστος σε δημοτικά τέλη, αφού η διαχείριση απορριμμάτων θα γίνεται για μικρότερο όγκο…».

Ο κ. Νανόπουλος κάλεσε όλους τους Κορίνθιους και τις Κορίνθιες να δώσουν το παρών στην εκδήλωση για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει άμεσα ώστε να λύσουν όλες τις απορίες που έχουν στον διάλογο που θα ακολουθήσει την τοποθέτηση του κ. Ραβάνη.

About Nanopoulos Press

Συμμαχία Πολιτών - Nanopoulos Press
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post a Comment


Top